ARCHITECTUUR

Terug

Kantoor 1 te Gouda

Monumentaal grachtenpand in het centrum van Gouda met 3 kantoorverdiepingen en een woonverdieping met dakterras. Het grachtenpand beschikt over een totale gebruiksoppervlakte van ca. 650m² .

Opdracht:

Vanwege de algehele malaise op de kantorenmarkt is het pand tot op heden nog niet verkocht. De opdrachtgevers willen door ons laten onderzoeken of er nog meer mogelijkheden zijn, om het pand op een courante wijze te verhuren of verkopen.

Het uitgangspunt:

Wat moet er worden gewijzigd aan de bestaande situatie, om in deze moeilijke markt het pand aantrekkelijk te maken voor koop of huur?

Oplossing:

De bereikbaarheid van het kantoor en de beperkte parkeermogelijkheden in het centrum van Gouda zijn een probleem voor de huidige bestemming. Veel bedrijven verlaten het centrum van Gouda , om vervolgens een modern, goedkoop, efficiënt en beter bereikbaar kantoorpand te kopen of huren. Veelal op een bedrijventerrein aan de rand van Gouda.

Een herbestemming is hier de beste optie. Het blijft een fantastische locatie, maar niet voor de huidige bestemming als kantoorruimte. Omdat het historische centrum van Gouda en de centrale ligging binnen de Randstad een grote aantrekkingskracht heeft op huiseigenaren, is het interessant te kijken naar de herbestemming als woonruimte. Is het financieel en vergunningtechnisch mogelijk om de locatie te transformeren tot een kleinschalig appartementencomplex?

Na eerst een schetsmatig plan te hebben ontworpen en na goedkeuring van de opdrachtgevers, zijn we in contact getreden met de gemeente. Sluit het plan aan bij de wensen van de gemeente en gaat het vergunning technisch geen probleem opleveren?  De gemeente liet zich positief uit en zag geen noemenswaardige problemen om het pand te herontwikkelen als appartementencomplex.

De volgende stap was om te kijken hoeveel appartementen er kunnen worden gevestigd en wat de kosten hiervoor zullen bedragen. Het werd al snel duidelijk dat één luxe appartement op elke verdieping met liftschacht financieel onrendabel is. Omdat het idee van een lift kwam te vervallen, werd duidelijk dat we moesten kiezen voor een jongere doelgroep. Een groep die vitaal genoeg is om gebruik te maken van het trappenhuis en graag woont in het bruisende centrum nabij het station. Na veel puzzelwerk blijkt het mogelijk om op de 1e en 2e verdieping twee appartementen per woonlaag te creëren. Op de zolder is hier onvoldoende ruimte voor en ontstaat in het nieuwe ontwerp één groot appartement met een royaal dakterras. Op de verdiepingen ontstaan in totaal vijf appartementen, waarvan vier in het prijssegment van ‘starters’.

Omdat de begane grond de beschikking heeft over een etalage van circa twaalf meter ligt het voor de hand de ruimte te gebruiken als winkel-/ atelierruimte. Omdat het geen A-winkellocatie is, moet hier gedacht worden aan een exclusieve winkel/galerie of een winkel dat zich richt op een bepaalde niche. Mensen moeten bereid zijn hier een stukje voor om te lopen.

Het plan ligt momenteel ter inzage bij de opdrachtgevers. Gezien het te investeren bedrag moeten alle voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen. Iets wat moeilijk is in de huidige onzekere economische situatie. De opdrachtgevers zijn in ieder geval dik tevreden met het verruimen van de mogelijkheden, wat de kans op succes vergroot.

Kantoor 1 te Gouda

Monumentaal grachtenpand in het centrum van Gouda met 3 kantoorverdiepingen en een woonverdieping met dakterras. Het grachtenpand beschikt over een totale gebruiksoppervlakte van ca. 650m² .

Opdracht:

Vanwege de algehele malaise op de kantorenmarkt is het pand tot op heden nog niet verkocht. De opdrachtgevers willen door ons laten onderzoeken of er nog meer mogelijkheden zijn, om het pand op een courante wijze te verhuren of verkopen.

Het uitgangspunt:

Wat moet er worden gewijzigd aan de bestaande situatie, om in deze moeilijke markt het pand aantrekkelijk te maken voor koop of huur?

Oplossing:

De bereikbaarheid van het kantoor en de beperkte parkeermogelijkheden in het centrum van Gouda zijn een probleem voor de huidige bestemming. Veel bedrijven verlaten het centrum van Gouda , om vervolgens een modern, goedkoop, efficiënt en beter bereikbaar kantoorpand te kopen of huren. Veelal op een bedrijventerrein aan de rand van Gouda.

Een herbestemming is hier de beste optie. Het blijft een fantastische locatie, maar niet voor de huidige bestemming als kantoorruimte. Omdat het historische centrum van Gouda en de centrale ligging binnen de Randstad een grote aantrekkingskracht heeft op huiseigenaren, is het interessant te kijken naar de herbestemming als woonruimte. Is het financieel en vergunningtechnisch mogelijk om de locatie te transformeren tot een kleinschalig appartementencomplex?

Na eerst een schetsmatig plan te hebben ontworpen en na goedkeuring van de opdrachtgevers, zijn we in contact getreden met de gemeente. Sluit het plan aan bij de wensen van de gemeente en gaat het vergunning technisch geen probleem opleveren?  De gemeente liet zich positief uit en zag geen noemenswaardige problemen om het pand te herontwikkelen als appartementencomplex.

De volgende stap was om te kijken hoeveel appartementen er kunnen worden gevestigd en wat de kosten hiervoor zullen bedragen. Het werd al snel duidelijk dat één luxe appartement op elke verdieping met liftschacht financieel onrendabel is. Omdat het idee van een lift kwam te vervallen, werd duidelijk dat we moesten kiezen voor een jongere doelgroep. Een groep die vitaal genoeg is om gebruik te maken van het trappenhuis en graag woont in het bruisende centrum nabij het station. Na veel puzzelwerk blijkt het mogelijk om op de 1e en 2e verdieping twee appartementen per woonlaag te creëren. Op de zolder is hier onvoldoende ruimte voor en ontstaat in het nieuwe ontwerp één groot appartement met een royaal dakterras. Op de verdiepingen ontstaan in totaal vijf appartementen, waarvan vier in het prijssegment van ‘starters’.

Omdat de begane grond de beschikking heeft over een etalage van circa twaalf meter ligt het voor de hand de ruimte te gebruiken als winkel-/ atelierruimte. Omdat het geen A-winkellocatie is, moet hier gedacht worden aan een exclusieve winkel/galerie of een winkel dat zich richt op een bepaalde niche. Mensen moeten bereid zijn hier een stukje voor om te lopen.

Het plan ligt momenteel ter inzage bij de opdrachtgevers. Gezien het te investeren bedrag moeten alle voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen. Iets wat moeilijk is in de huidige onzekere economische situatie. De opdrachtgevers zijn in ieder geval dik tevreden met het verruimen van de mogelijkheden, wat de kans op succes vergroot.

© Blokvorm 2015 - Website & SEO door LokaalGevonden